Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.
Tato první definice koktejlu vyšla 13.5.1806 v časopise Balance and Columbian Repository.
Původ slova koktejl je nejasný. Připomeňme si alespoň několik teorií a legend:
Poslední jmenovaná teorie nemusí být tak daleko od pravdy, jak se může zdát při srovnání s ostatními výrazy, protože francouzského (neworleánského) původu je jeden z nejstarších oficiálních koktejlů Sazerac z poloviny minulého století, míchaný z koňaku a hořkých kapek. (Pozn.: V dnešní době podávaný Sazerac se většinou vyrábí z žitné whiskey.)
V první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů od ostatních míchaných punčů, slingů, flipů atd. se liší právě svojí hořkou složkou. Dnes je za koktejl obvykle považován jakýkoliv míchaný alkoholický nápoj.
K rozšíření koktejlů došlo paradoxně za prohibice, kdy měly příchutě ovoce a dalších složek maskovat horší kvalitu tehdy dostupného (většinou pokoutně vyráběného) alkoholu.
Až do 70. let 20. století byly alkoholickými složkami většiny koktejlů gin, whisky nebo rum, od 80. let dominuje ve světě koktejlů vodka.